Na czym polega uzdrawijąca siła ekstraktów polisołodowych?
To energia życia, która mieści się w porośniętych ziarnach zbóż.
Przy kiełkowaniu w ziarnach rodzi się nowe życie, zaczyna się proces akumulacji wszystkich koniecznych substancji. Proces zaczyna się z rozszczepiania wszystkich wysokomolekularnych łączeń krochmalu, białku i przejścia ich do niskomolekularnych substancji, które mają wysokie właściwości odżywcze, zawartość witamin rośnie na 200-500%. Na dzisiaj są znane 13 witamin, i 9 z nich (Z, Е, В1, В2, В5, В6, РР, Н) mieszczą się w porośniętych ziarnach zbóż.
W 100 g porośniętych ziaren witaminy С więcej niż w 8 szklankach soku pomarańczowego.
Dla otrzymania Polisola 4 rodzaje porośniętych ziaren rozdrabnia się, miesza się z wodą i poddaje się obróbce cieplnej przy temperaturze nie wyżej 70°C (żeby nie zniszczyć witaminy). W dziennej dawce ekstraktu polisołodowego mieści się od 25% do 100% dobowej normy zawartych w nim witamin.
Witaminy w ekstrakcie polisołodowym podwyższają odporność na infekcje, działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwdepresyjne, zapobiegają i usuwają naruszenia krwiobiegu, odżywiają tkanki nerwowe, zabezpieczają normalną przemianę materii, sprzyjają wyrabianiu hemoglobiny i obniżeniu poziomu cholesterolu, polepszają stan skóry, paznokci i włosów, sprzyjają spalaniu tłuszczu i td. Dokładnie. Zawartość witamin w ekstrakcie polisołodowym i ich działanie na organizm jest pokazana w tabeli 1.
Tabela 1. Zawartość witamin w ekstrakcie polisołodowym i ich działanie na organizm.
Nazwa witamin mg. | Dawka dzienna, mg. | Zawartość w 100 g Polisola, mg. | Działanie na organizm człowieka |
С (kwas askorbinowy) | 75-100 | 114-228 | Bardzo silny antyoksydant, wzmacnia odporność na infekcje, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie |
Е (tokoferol) | 6-10 | 1-2 | Pełni funkcję ochronną, usuwa naruszenia krwiobiegu, zapobiega zapalnym procesom i powstaniu skrzepów |
В1 (tiamina) | 0,7-1,5 | 0,3-0,4 | Odżywia tkanki nerwowe, działa uspokajająco |
В2 (riboflawina) | 0,8-1,8 | 0,31-0,8 | Sprzyja wydzieleniu adrenaliny, sprzyja przemianie tłuszczów i węglowodanów na energię, sprzyja zwiększeniu masy mięśniowej |
В6 (pirydoksyna) | 2-4,7 | 0,62 | Zapewnia normalną przemianę materii, bierze udział w przemianach aminokwasów i białek, w wytwarzaniu hemoglobiny, jest ważna dla żywienia komórek nerwowych |
В12 | 0,7-2 | 0,3-0,4 | Bierze udział w syntezie tkanek ciała, jest nośnikiem informacji genetycznej, sprzyja uczuciu radości, dobroci, miłości |
Н (biotyna) | 30-100 | 0,03-0,065 | Witamina piękności dla skóry, włosów i paznokci, bierze udział w spalaniu tłuszczu, wyjątkowo ważna dla podtrymania stabilnego poziomu cukru w krwi, bierze udział w syntezie hemoglobiny |
РР (niacyna) | 9-20 | 12-37,5 | Obniża poziom cholesterolu, rozszerza drobne naczynia krwionosne, polepsza krążenie krwi |
B5 (kwas pantotenowy) | 0,2-0,25 | 0,05-0,1 | Ma przeciwzapalne działanie, pomaga przywrócić smukłą figurę, sprzyja spalaniu tłuszczu |
Słody pszenicy, jęczmieniu, owsa i kukurydzy bogate swoim składem mineralnym, to Ca, Mg, Do, P, Na, Zn, Fe, Cu. W porośniętym ziarnie częściowo rujnują się substancje, blokujące przyswojenie wapnia, magnezu, cynku i innych mineralnych elementów. Dokładnie mineralny skład ekstraktu polisołodowego jest opisany w tabeli 2.
Tabela 2. Skład mineralny ekstraktu polisołodowego.
Nazwa minerału | Zawartość w 100 g Polisola, mg. | Dawka dzienna, mg. | Działanie na organizm człowieka |
Wapń | 15,8 | 800-1200 | Zawarty w kości i zębach, ma działanie uspokajające, pomaga zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego |
Magnez | 58 | 280-500 | Najważniejszy minerał dla serca, sprzyja obniżeniu ciśnienia przy hipertonii |
Fosfor
|
64 | 800-1500 | Zawarty w tkance kostnej, odgrywa ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, odpowiedzialny za przechowywanie i wykorzystanie informacji genetycznej |
Potas
|
215,1 | 900 | Utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie ścian komórkowych, sprzyja zapobieganiu raku i chorób serca, oraz regulacji ciśnienia |
Sód | 85,4 | 9-16 | Reguluje stan przemiany wodno-solowej |
Cynk | 1,52 | 12-25 | Ma działanie antywirusowe, wzmacnia odporność organizmu, sprzyja syntezie białek, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, polepsza potencję. |
Żelazo | 1,2 | 11-30 | Odpowiedzialny za hemoglobinę, sprzyja regulacji cykli miesiączkowych |
Miedź | 0,55 | 1,5-2 | Kontroluje poziom cholesterolu, cukru i kwasu moczowego, wzmacnia procesy tworzenia krwi, podtrzymuje funkcję odpornościową, sprzyja tworzeniu kolagenu |
Mikroelementy zawarte w Polisole sprzyjają przyswajaniu organizmem witamin i aminokwasów.
Przy kełkowaniu w ziarnach gromadzą się fermenty, sprzyjające rozszczepianiu białek do aminokwasów. Polisol zawiera 15 aminokwasów, m.in. wszystkie 8 niezastąpionych, tzn. te które organizm nie produkuje samodzielnie. Aminokwasy są odpowiedzialne za odnowienie uszkodzonych tkanek, za mięśniową energię, za obniżenie cukru w krwi, za przetrawianie tłuszczów, za przemianę białkową, stymulują wydzielenie hormonu wzrostu, biorą udział w syntezie hemoglobiny, polepszają pamięć i zdolność do nauczania, biorą udział w syntezie immunoglobuliny i przeciwciał, hormonów i fermentów, syntezie kolagenu i td.
Skład aminokwasowy ekstraktu polisołodowego jest przedstawiony w tabeli 3.
Tabela 3. Skład aminokwasowy ekstraktu polisołodowego:
Nazwa aminokwasu | Zawartość w 100 g Polisola, mg. | Działanie na organizm człowieka |
Walina | 14,04 | Sprzyja odnowieniu uszkodzonych tkanek, jest źródłem energii dla mięśni |
Leucyna | 43,10 | Sprzyja odnowieniu kości, skóry, mięśni, obniża poziom cukru w krwi, stymuluje wydzielenie hormonu wzrostu |
Izoleucyna | 15,20 | Jest zapotrzebowany dla syntezy hemoglobiny, stabilizuje poziom cukru w krwi i procesy dostarczania energii |
Treonina | 4,28 | Sprzyja utrzymaniu prawidłowej przemiany białkowej. Jest potrzebny do syntezy kolagenu, bierze udział w przetrawianiu tłuszczów. Stymuluje odporność organizmu |
Meotionina | 4,77 | Odpowiada za przetrawianie tłuszczów, zapobiega ich odkładaniu do wątroby i w ścianach tętnic, chroni od działania radiacji |
Fenyloalanina | 33 | Wpływa na humor, zmniejsza ból, polepsza pamięć i zdolność do nauczania, tłumi apetyt |
Tryptofan | 9,30 | Odpowiada za kontrolę masy ciała, zmniejsza apetyt, obniża szkodliwe działanie nikotyny |
Lizyna | 4,85 | Odpowiada za odnowienie kości i wzrost dzieci, bierze udział w syntezie przeciwciał, hormonów, fermentów, syntezie kolagenu i odnowieniu tkanek. |
Prolina | 5,29 | Jest głównym komponentem kolagenu i sprzyja jego wytwarzaniu, wzmacnia połączenia i więzadła stawowe, mięsień sercowy |
Kwas glutaminowy | 17,64 | Neutralizuje szkodliwe produkty przemiany białkowej, bierze udział w utrzymaniu masy mięśniowej i zmniejszeniu odkładania tłuszczy, wpływając na hormon wzrostu |
Tyrozyna | 22,44 | Stwarza aktywne hormony tarczycy, obniża apetyt i zmniejsza masę tłuszczową, ma właściwości antyoksydacyjne, zmniejsza objawy depresji, zdejmuje stres. |
Seryna | 3,11 | Bierze udział w wytwarzaniu immunoglobuliny i przeciwciał. Sprzyja normalizacji stanu włosów, skóry, paznokci, potrzebny do pełnowartościowej przemiany tłuszczów i tłustych kwasów, wzrostu mięśni i podtrzymania układu odpornościowego |
Glicyna | 1,56 | Potrzebny do prawidłowej działalności centralnego układu nerwowego, podtrzymania zdrowia prostaty, polepsza układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, polepsza utlenianie organów, normalizuje ciśnienie i poziom cukru w krwi. |
Histydyna | 10,04 | Jest zawarty w hemoglobinie, stymuluje jej wytwarzanie, potrzebny do tworzenia leukocytów. Sprzyja poprawie funkcji seksualnych, wzmacnia podniecenie seksualne, chroni organizm od szkodliwego działania napromieniowania, sprzyja wyprowadzeniu metali ciężkich z organizmu. |
Alanina | 8,05 | Bierze udział w stworzeniu zapasu energetycznego glukozy w wątrobie i mięśniach w postaci glikogeny. Podtrzymuje poziom glukozy w krwi |
Witaminy, minerały i aminokwasy w organizmie współdziałają ze sobą, podwyższając ich przyswajanie i efektywność działania uzdrawiającego na organizm.
Mało prawdopodobnie, żeby spożycie ziaren porośniętych sprawiło dużo przyjemności, a deserowy smak lepkiej ciągnącej się masy Polisola z pewnością zachwyci nawet dzieci.
Uzdrawiające połączenie stuprocentowych witamin naturalnych, aminokwasów i mikroelementów ziaren porośniętych zbożowych w ekstrakcie polisołodowym wyznaczają ogólny efekt zdrowotny-leczniczy od jego stosowania, potwierdzonego badaniami klinicznymi.
– podwyższenie odpornościowych funkcji organizmu, działanie antyoksydancyjne i antydepresyjne;
– podwyższenie poziomu hemoglobiny i ilości erytrocytów w krwi;
– obniżenie poziomu cholesterolu;
– poprawa stanu skóry, włosów i paznokci;
– odmładzający efekt (za pomocą wytwarzania kolagenu);
– poprawa funkcji motorycznej jelit (efekt oczyszczenia);
– minimalizacja pobocznego działania „ciężkich” preparatów lekarskich;
– odnowienie sił po chorobach, operacjach, wysiłkach fizycznych i umysłowych;
– radioochronne działanie, obniżenie gromadzenia radionuklidów.
Są potwierdzone badaniami klinicznymi specyficzne właściwości efektywnego stosowania Polisola dla poszczególnych grup ludności :
– dla kobiet ciężarnych i karmiących: sprzyja zapobieganiu i leczeniu hipoksji i hipotrofii płodu, a także polepsza jakościowy skład mleka kobiecego i zabezpiecza stabilną laktację.
– dla kobiet: przyśpiesza jajeczkowanie, sprzyja tworzeniu ciałek żółtych, normalizuje rozmiary jajników, wzmacnia wytwarzanie folikuliny, a także sprzyja leczeniu niepłodności.
– dla dzieci: polepsza apetyt, sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu kostnego i mięśniowego, polepsza wydolność fizyczną i umysłową do pracy.
– dla mężczyzn: wzmacnia popęd seksualny i potencję, zwiększa ilość plemników, sprzyja zwiększeniu masy mięśni i szybszemu odnowieniu sił przy różnych obciążeniach.
W dalekiej i zamożnej Australii popularyzowanie spożycia produktów na podstawie słodu jest częścią narodowego programu zapewnienia zdrowia. Nie jesteśmy w Australii, i oprócz nas samych nikt nie zatroszczy się o własnym zdrowiu i zdrowiu naszych bliskich.