Polisol

Pobierz    (.pdf 1.66 Mb)

Racjonalne odżywianie jest jednym z najważniejszych warunków, które z abezpieczają zachowanie zdrowia
człowieka. Niestety, według wyników licznych badań, w większości przemysłowo produkow
anych artykułów żywnościowych w trakcie obróbki technologicznej obniża się zawartość niezbędnych aminokwasów, witamin, fermentów, fitohormon i innych biologicznie aktywnych komponentów.

„POLISOL” – the healing power of sprouted grains. Healthy food can be delicious.
To powoduje obniżenie wartości biologicznej wielu artykułów żywnościowych, zaburzenie przemiany materii w organizmie człowieka i w wyniku nieracjonalnego żywienia – pogorszenie stanu zdrowia.

Otóż na czasie jest stworzenie produktów wysokiej wartości biologicznej, które zawierają w zrównoważonym charakterze konieczne spożywcze składniki: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy, substancje mineralne, fitohormony i inne biologicznie aktywne komponenty. Wzbogacenie dobowej racji człowieka produktami o wysokiej wartości biologicznej – to najbardziej efektywny i uznany na całym świecie sposób na rozwiązanie problemu racjonalnego odżywiania.

Jednym z takich produktów o wysokiej wartości biologicznej są słody zbożowych – pszenicy, owsa, jęczmieniu i kukurydzy.

Ziarno kiełkujące (słód) zawiera cały zestaw składników koniecznych dla racjonalnego odżywiania, – białka, lekkostrawne węglowodany, błonnik z włóknami pokarmowymi, substancje mineralne, witaminy. Poza tym, słód zbóż zawiera związki polifenolowe, oraz fermenty i hormony roślinne. Toż produkty, produkowane ze słodu pszenicy, owsa, kukurydzy, jęczmieniu, mogą być wykorzystane nie tylko dla zdrowego żywienia, ale również jako lecznicze, dietetyczne.

Podstawowym składnikiem substancji organicznych w słodach zbóż są węglowodany i białka, które odgrywają dużą rolę w zabezpieczeniu życia człowieka.

Wartość biologiczna białka, przede wszystkim, wyznacza się go składem aminokwasowym. Szczególnie organizm dzieci potrzebuje pełnowartościowego białka, który zawiera niezastąpione aminokwasy, ponieważ organizm niemowląt nie syntetyzuje histydyny i cystyny. Toż niedobór białka w żywieniu zaznacza się negatywnie na przemianie materii i powoduje szereg chorób. Tak charakterystycznym objawem niedoboru białka jest spowolnienie wzrostu, rozwoju umysłowego, tworzenia kości i krwi, przemiany materii. Obniża się odporność na infekcji.

Skład aminokwasowy produktów spożywczych zbliżony jest najbardziej do białka idealnego. Jednak wartość biologiczna białka zależy nie tylko od jego składu aminokwasowego, lecz i od stopnia przyswajalności. Dlatego dane o biologicznej wartości białka należy uwzględniać przy ułożeniu zbilansowanej diety żywieniowej, biorąc pod uwagę zasadę wzajemnej komplementarności aminokwasów limitujących.

Białka, które wchodzą w skład słodu zbóż, różnią się jak ze względu na ilość, tak i na współzależność aminokwasów, ten fakt i wyznacza ich działanie biologiczne na organizm człowieka. Tak, słód pszenicy, w porównaniu ze słodem innych zbóż (owsa, jęczmieniu, kukurydzy) zawiera większą ilość białka, jak również niezbędne aminokwasy (ponad 30% od ogólnej zawartości białka), takie jak lizyna, metionina, tryptofan, histydyna, custyna, arginin, które są regulatorami procesów przemiany materii w organizmie.

Owies jest znany swoimi dietetycznymi właściwościami dzięki dużej zawartości białka i wszystkich niezastąpionych kwasów.

Jednak białko pszenicy i kukurydzy zawiera tylko około 59% lizyny w porównaniu z idealnym białkiem.

W słodzie jęczmiennym przeważają białka niskocząsteczkowe – około 50%, a część wysokocząsteczkowych wynosi około 31%. Ogółem dzięki dużej ilości białka rozpuszczalnego słód pszeniczny w połączeniu frakcji średnio- i nisko- cząsteczkowych przewyższa jęczmienny i kukurydziany.

Ważnym składnikiem pokarmowym, decydującym o jego aktywności biologicznej, jest jego skład węglowodanowy. Zależnie od udziału w przemianie materii węglowodany warunkowo dzielą się na strawne i niestrawne. Węglowodany strawne (mono- i polisacharydy) dają organizmowi 50-60% od ogólnej ilości kalorii. Glukoza trawi się najbardziej efektywnie i szybko z odpowiednimi enzymami. W działaniu biologicznym najbardziej sprzyjający węglowodan – fruktoza – nie zwiększa koncentracji cukru w krwi, nie wywołuje próchnicy zębów (w przeciwieństwie do glukozy lub cukru).

Wartość spożywcza zbóż słodowych w znacznym stopniu jest uwarunkowana dużą zawartością cukrów łatwo przyswajalnych i innych produktów hydrolizy skrobi.

Polisacharydom nadaje się duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób układu pokarmowego, cukrzycy, kamicy żółciowej i nerkowej, miażdżycy, chorób nowotworowych, zaburzeń przemiany materii. Polisacharydy stymulują trawienną i oczyszczającą funkcje jelita grubego. Są one absorbentami naturalnymi – sprzyjają wyprowadzeniu z organizmu substancji toksycznych, cholesterolu, metali ciężkich i radionuklidów. Dzięki temu polisacharydy zostają pokarmem dla flory saprofitycznej grubego jelita. Podtrzymują jej optymalny skład, tzn. sprzyjają profilaktyce dysbakteriozy. Z kolei naruszenie składu mikroflory jelitowej powoduje rozwój wielu chorób, obniża odporność, podwyższa wzrost chorób nowotworowych.

Wartość spożywcza zbóż słodowych w znacznym stopniu jest uwarunkowana dużą zawartością cukrów łatwo przyswajalnych i innych produktów hydrolizy skrobi. Ustalono, że słód kukurydziany zawiera znaczną ilość produktów wysokocząsteczkowych hydrolizy skrobi (dekstryna, maltotetroza, maltotriaza) i stosunkowo niewielką ilość glukozy.

Słód pszeniczny prawie nie zawiera wysokocząsteczkowych węglowodanów, lecz cukrów w 1,5 raz więcej, aniżeli słódz kukurydziany.

Jest bogaty w węglowodany ekstrakt ze słodu owsianego, w którym razem ze znaczną zawartością di- i monosacharydów jest duża ilość maltotriazy i o wiele mniej dekstryny.

Właściwości biologiczne i lecznicze zbóż słodowych w dużej mierze zależą od zawartości w nich substancji mineralnych i witamin.

Niżej są przytoczone główne właściwości biologiczne witamin i minerałów, tak zwane „abecadło zdrowia”.

Witamina А – polepsza wzrok, sprzyja wzmocnieniu kości, polepsza turgor (trofikę) skóry, poprawia system ochronny organizmu (podwyższa odporność).

Witamina В1 (tiamina) – reguluje bilans tłuszczowy, węglowodanowy oraz białkowy, poprawia działalność układu nerwowego ( polepsza apetyt).

Witamina В2 (ryboflawina) – polepsza stan skóry i błon śluzowych, sprzyja gojeniu ran (ma działanie reparatywne), uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi (chroni przed niedokrwistością), aktywizuje procesy przemiany (przemiana węglowodanów i bilans wodno-elektrolitowy), rozszerza naczynia włosowate, poprawia krążenie krwi, normalizuje kurczliwość mięśni.

Witamina РР (włącza nikotynowy kwas i nikotynamid) – polepsza stan skóry, obniża poziom cholesterolu.

Witamina С – jest środkiem profilaktyki wirusowych zakażeń dróg oddechowych, podwyższa ochronne reakcje organizmu (immunitet), obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych.

Witamina Е – działa jak antyoksydant, poprawia odporność, obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych.

Żelazo – uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, sprzyja zwiększeniu hemoglobiny, podwyższa odporność.

Potas – reguluje bilans wodny organizmu, poprawia rytm serca.

Wapń – wzmacnia układ kostny, zęby, jest potrzebny do regulowania mechanizmu skurczu mięśniowego, niezbędny razem z witaminą D w profilaktyce krzywicy w wieku dziecięcym.

Magnez – normalizuje pobudliwość układu nerwowego, poprawia pracę dróg żółciowych.

Cynk – wchodzi w skład enzymów, polepsza procesy przemiany materii, podwyższa intensywność rozpadu lipidów.

Przytoczone charakterystyki i właściwości działania witamin uzasadniają wysoką aktywność biologiczną słodów zbożowych.

Rzeczywiście, ziarna pszeniczne bogate w witaminy; w czasie kiełkowania ziarna aktywność takich ważnych witamin, jak Е powiększa się kilkakrotnie, a witamina С syntetyzuje się podczas hydrolizy enzymatycznej.

Aktywność witamin słodu kukurydzianego jest o wiele wyższa, niż innych zbożowych. Jest szczególnie ważnym, że słód kukurydziany zawiera dużą ilość witamin grupy W oraz witaminy Е.

W trakcie hydrolizy enzymatycznej syntetyzuje się kwas askorbinowy i wzrasta ilość tokoferola.

Substancje mineralne wynoszą koło 0,7-1,5% od masy ogólnej wszystkich składników produktu spożywczego. Makro- i mikroelementy podobno do witamin nie mają żadnej wartości energetycznej, ale odgrywają ważną rolę w różnych procesach przemiany materii w organizmie: wykonują funkcję regulującą, biorą udział w tworzeniu hormonów, regulują bilans wodno-elektrolitowy i równowagę kwasowo-zasadową, tworzą istotną część układów enzymatycznych. Trafiając do organizmu w dużych ilościach, mogą przejawiać toksyczne właściwości. Niedobór lub nadmiar w organizmie substancji mineralnych zawsze powoduje powstanie pewnych zmian patologicznych i nawet rozwój chorób specyficznych, chorób, wywoływanych toksycznym działaniem pierwiastków (próchnica, fitooroz i in.).

Składniki mineralne występują w słodzie zbożowym w postaci kwasu fosforowego, siarkawego lub kwasu solnego, albo wchodzą w skład związków organicznych.

Zawartość ich w różnych zbożach nie jest jednakowa. Słody owsiany i jęczmienny ze wzgledu na zawartość makro- i mikroelementów zajmują pierwsze miejsce wśród zbóż. Wśród nich szczególnie wielke znaczenie w podwyższeniu właściwości biologicznych produktu mają pierwiastki K, Са, Mg, żelaza, miedzi, cynku.

Cechą charakterystyczną słodów zbożowych, która wyznacza ich aktywność biologiczną, jest obecność enzymów i hormonów roślinnych.

Ważną właściwością słodu pszenicznego jest cały wachlarz roślinnych enzymów, amylazy, proteazy, cytazy i in., ilość których wzrasta przy kiełkowaniu.

Obecność enzymów amylolitycznych w słodzie pszenicznym pozwala dodawać jego do zestawów słodów zbożowych, zwłaszcza kukurydzy. To sprzyja podwyższeniu właściwości biologicznych produktu, zabezpiecza jego wysokie amylolityczne właściwości, przyczyniając się do całkowitego scukrzania skrobi, poprawia przyswajalność  substancji odżywczych.

Słód kukurydziany zawiera cały zestaw enzymów roślinnych, wśród których najważniejszym jest proteolityczny (białko odpowiedzialne za hydrolizę), amylolityczny (odpowiedzialny za scukrzanie). Jednak wadą słodu kukurydzianego jest niska aktywność enzymów amylolitycznych.

Cechą charakterystyczną słodu kukurydzianego jest duże stężenie auksyn, które wpływają na podział komórkowy, jak również roślinne estrogeny i androgeny, które zapewniają dobre właściwości biologiczne produktu.

Więc, słody pszeniczny, owsiany, jęczmienny i kukurydziany mogą być wykorzystane jako dodatki biologiczne do żywności  w racjach żywieniowych zdrowych ludzi, tak i w postaci żywienia dietetycznego (leczniczego).

Niżej są przytoczone wskazania do ich stosowania w postaci biologicznie aktywnych dodatków do zywności.

 infog

SŁÓD OWSIANY

Składniki:

–        lekkostrawne węglowodany;

–        wysoka zawartość białka;

–        zawiera szeroki wachlarz niezbędnych aminokwasów, witamin, w tym witaminy E;

–        zawiera mikroelementy (K, Са, Mg, żelazo, miedź, cynk), związki polifenolowe śladowe.

Wartość biologiczna:

–        poprawia procesy przemiany materii;

–        obniża poziom cholesterolu;

–        stymuluje procesy tworzenia czerwonych ciałek krwi;

–        pobudza pracę serca;

–        poprawia laktację;

–        wzmaga produkcję żółci.

Wskazania do stosowania:

Wykorzystuje się w żywieniu leczniczym i profilaktycznym przy zaburzeniu gospodarki lipidowej, miażdżycy, chorób wątroby i dróg żółciowych. W zapobieganiu i leczeniu niedokrwistości (w tym kobiet w ciąży i matek karmiących).

SŁÓD KUKURYDZIANY

Składniki:

–        zawiera witaminy grupy W, Е, fitohormony (roślinne androgeny i estrogeny).

Biologiczna aktywność:

–        poprawia procesy przemiany materii w organizmie, wykazuje działanie ogólnie wzmacniające i tonizujące.

–        podwyższa wydolność fizyczną w pracy oraz stymuluje potencję.

Wskazania do stosowania:

Wykorzystuje się w celu leczniczym i profilaktycznym rownież i u zdrowych ludzi dla poprawy przemiany materii przy wysiłkach umysłowych i fizycznych oraz przy uprawianiu sportu.

SŁÓD PSZENICZNY

Składniki:

Zawiera niezbędne aminokwasy, witaminy grupy W, Z, Е, enzymy roślinne.

Wartość biologiczna:

–        normalizuje przemianę materii;

–        podwyższa wydolność fizyczną i umysłową;

–        polepsza proces trawienia;

–        wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Wskazania do stosowania:

Wykorzystuje się w celach leczniczych i profilaktycznych:

–        przy zaburzeniu czynności układu pokarmowego (nieprawidłowy rytm wypróżnień, wzdęcie brzucha);

–        w dietetycznym żywieniu przy chorobach wątroby, pęczerzyka żółciowego, nerek;

–        u zdrowych ludzi w celu poprawy przemiany materii w organizmie (przy otyłości), podwyższenia wydolności fizycznej;

–        przy zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych.

SŁÓD JĘCZMIENNY

Składniki:

duża zawartość mikroelementów (Ca, K, Fe, Zn, P, Mg), witamin grupy В.

Wartość biologiczna:

– normalizuje przemianę materii;

– poprawia proces tworzenia czerwonych ciałek krwi i funkcję narządów płciowych męskich.

 – podwyższa odporność organizmu.

Wskazania do stosowania:

Wykorzystuje się w leczniczym i profilaktycznym żywieniu:

–        u zdrowych ludzi w celu poprawy przemiany materii w organizmie;

–        przy zaburzeniu czynności narządów płciowych męskich;

 –        zaburzeniu sprawności serca;

–        w dietetycznym żywieniu przy przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zapaleniu trzustki, zapaleniu jelita grubego.

W celu podwyższenia właściwości biologicznych produktów zbożowych i poprawy ich przyswajania stworzona jest mieszanka ze słodu pszenicy, kukurydzy, owsa i jęczmieniu.

Słód pszeniczni-jęczmienno-owsiano-kukurydziany

Składniki:

Lekkostrawne węglowodany, białka, które zawierają niezbędne aminokwasy, witaminy grupy W, Z, РР, Е, mikroelementy (potas, kalcjum, fosfor, cynk, magnez, żelazo ta ін.), enzymy roślinne, fitohormony, związki polifenolowe, roślinne włókna.

Wartość biologiczna:

–        normalizuje przemianę materii w organach i układach organizmu, w tym i działalność narządów płciowych męskich;

–        polepsza procesy trawienia, w tym przy dysbakteriozie jelita;

–        ma działanie antyoksydancyjne;

–        podwyższa wydolność fizyczną i umysłową;

–        obniża poziom cholesterolu;

–        pobudza tworzenie czerwonych ciałek krwi

Wskazania:

Wykorzystuje się :

– w żywieniu zdrowych ludzi: przy uprawianiu sportu, wysiłkach fizycznych i umysłowych; podczas ciąży i karmienia piersią; przy profilaktyce miażdżycy i nowotworów;

–        w celach leczniczych i profilaktycznym przy zaburzeniu przemiany materii, w tym przemiany lipidów (miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe);

–        w dietetycznym żywieniu przy chronicznych zapaleniach pęcherzyka żółciowego, zapaleniu trzustki, zapaleniu jelit, zaburzeniach funkcji 

 

 

all02